test

29 Nisan, 2012

Bir Müzikal Proje: Enigma

Romen asıllı alman müzisyen Michael Cretu tarafından kurulan ve dünyanın en önemli müzikal projelerden biridir Enigma. Küresel bir hayran ve dinleyici kitlesine sahip olmasının yanında, bir de bilinen tüm ezberleri bozmasıyla meşhurdur.

Müzik eğilimi olarak elektronik müzik yapiyor diyebiliriz ama bundan çok daha fazlası vardır; çünkü projenin aslında ana eğilimi etnik ve mistik unsurlardır. Bir de albümler arasında bir bütünsellik de vardır, mesela 1993 yılında yayınladığı The Cross Of Changes adlı albümdeki "I Love You ... I'll Kill You"* adlı parçanın sözlerini 2000 yılında yayınlanan The Screen Behind the Mirror adlı albümden çıkan "Push The Limits" adlı şarkının vidyo klibinde canlandırıldığını görebiliyoruz. Onca şarkılarda birbirlerine yapılan atıflar da cabası zaten...


Velhasılıkelam, Enigma önemli bir projedir ve takip edilesidir.




* Sözkonusu bağlantı, şarkıda geçen "Don't play games with the ones who love you, cause i hear a voice who says: I love you... i'll kill you..." (Seni sevenlerle oyun oynama çünkü şunu söyleyen bir ses duyuyorum: Seni seviyorum... seni öldüreceğim...) mısrası üzerine yapılmıştır.

Not: Enigma; "sır, gizem, bilmece, bulmaca" gibi anlamlara gelen yunanca kökenli bir kelimedir. 

Grubun resmi sayfası: http://www.enigma.de/  
Hayranlarının kurduğu Fan sayfası: http://www.enigmamusic.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sen ne düşünüyorsun... Paylaşmak İster misin?