test

09 Nisan, 2009

Bakara Suresi 219. Ayet

Diyanet Vakfı meali:
sana, şarap ve kumar hakkında soru sorarlar. de ki: her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için bir takım faydalar vardır. ancak her ikisinin de günahı faydasından daha büyüktür.
/yine sana iyilik yolunda ne harcayacaklarını sorarlar. "ihtiyaç fazlasını" de. Allah size ayetleri böyle açıklar ki düşünesiniz.

Elmalılı Hamdi Yazır meali:
ey muhammed! sana şarap ve kumardan soruyorlar. de ki: bu ikisinde büyük bir günah, bir de insanlar için bazı menfaatler vardır. fakat günahları, menfaatlerinden daha büyüktür.
/yine sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. de ki: ihtiyaçtan fazlasını infak edin. işte böylece Allah, size âyetlerini açıklıyor. umulur ki siz düşünürsünüz.

Hep içki ve kumar ile ilişkilendirilen ayettir. Oysa ayetin ikinci bölümü üzerinde pek duran yok, bu bakımdan meali en zor yapılan ayettir.
Şöyle ki; tüm kur'an içinde sürekli "kurtuluşa ermek için paylaşın, sadaka verin, infak edin" gibi ayetler vardır. İşte bu ayet, Hz.Muhammed'e gelen "vereceğiz ama neyi nasıl vereceğiz" soruları üzerine inmiştir. Ayetin ikinci bölümünde belirtildiği gibi "ihtiyacınızdan arta kalanı verin" diye geçen Allah sözü bu sorulara cevaptır.

Sadece bu ayet bile kapitalizmin islam dünyası üzerindeki varlığını engelleyebilecek ayettir ama kime neyi anlatacaksın diye de düşündürtmektedir.

Toplumda düşünen insanların olmaması ve yaratan ile arasında ruhban sınıfı oluşturulması yüzünden bu ayetin hikmeti engellenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sen ne düşünüyorsun... Paylaşmak İster misin?