Latin haçı |
ABD dahil tüm Amerika kıtasında en yaygın dindir (bkz: Latin Amerika) ve Yunanistan hariç tüm Akdeniz Avrupa'sında da oldukça etkilidir.
16. YY'daki Reform hareketleri'yle beraber oldukça fazla inananı yitirse de (bkz: Protestanlık) her türlü etkisini yitirmemiştir.
Yahudiler'le en somut benzerlikleri; katı kuralları olan inanç kriterlerine uyum zorunluluğu (bkz: aforoz), kendilerini ilahlaştıran rahipler (bkz: Papa), siyasilere karşı halkı her bakımdan kullanan ruhbanlar, din sayesinde ticarette oldukça fazla ayrıcalıkları olması ve de devletten Kilise Vergisi'ni alabildikleri yüzündendir.
Bu topluluğun başkenti "Vatikan"dır ve oldukça fazla siyasi güce sahiptir. Bu güç yüzünden Katolik mezhebin yoğun yaşadığı ülkelerde "Sekülerizm"in (Laiklik) uygulanabilmesi oldukça zorlaşmaktadır. Zaten bu konuda en büyük başkaldırı da Fransa'da olmuştur.
Ortaya çıktıklarından beri yeryüzünde en çok savaş çıkartma gibi bir ayrıcalığa sahiptirler. İlk düşmanlıkları Hz. İsa'yı çarmıha gerdirdiklerine inandıkları için Yahudilere karşı olmuştur ama gerçek anlamda ilk savaşları askeri ve siyasi anlamda güçlenmelerinden sonra Kudüs'e yaptıkları seferlerde olmuştur (bkz: Haçlı Seferleri), bu seferler o denli kararlı ve çıkar amaçlı gerçekleşmiştir ki; bir ara Ortodoks Bizans'ı fethederek Latin İmparatorluğu'nu bile kurmuşlardır. Ortaçağdan sonra siyasi ve ekonomik anlamda sekteye uğradıkları Reform Hareketleri yüzünden kendi milletleriyle savaşmaktan kaçınmamışlardır. Hele yeni ticaret yolları ve Amerika kıtasının keşfinde uyguladıkları fetvalar; inançlarını yeni tanışılan milletlere yaymaktan ziyade, o kişilerin katledilmesinin vacip ve mallarına el konulmasının kendi lehlerine hak olarak görmeleri yüzündendi.
Vatikan, St. Pietro Meydanı |
P.S.
Her Katolik, haklarında yapılan ağır ithamları hak etmeyebilir. Burdaki ithamlar, Vatikan'a sorgusuz bağlı olan Katoliklerin her zaman çıkar peşinde hazır durumda bekleyen kitleleri ifade etmektedir. Bu konuda bazı Sünniler de özeleştiri yapmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sen ne düşünüyorsun... Paylaşmak İster misin?