test

05 Mayıs, 2012

Yazarlığın hakkını veren bir yazar: Heinrich Böll

Almanya'nın savaş sonrası (II. Dünya Savaşı) çıkardığı büyük yazarlardan biridir.
Büyük yazar
Kendisi koyu bir katolik ailede yetişmiştir ve bu din minvalinde de inançlı bir kişiliği vardı. Gençliği döneminde Naziler iktidara gelir ve kısa süre sonra da savaş başlar, dolayısıyla da zorunlu olarak askere gider. Savaş yıllarını farklı açılardan görmüştür (hem cephelerde yer almıştır hem de İngiliz ve Amerikalılara esir düşmüştür).

Savaş yıllarında sivil halkın en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda kilisenin halka uzak olduğunu görmesi kendisini kırmıştır ve bu durumu eleştirmeye başlamıştır. Savaş sonrası bu çekişmesi de devam etmiştir. 1976'da da açıkça Katolik kilisesi'nden ayrıldığını açıklamıştır, bu tavrı yüzünden "mürted" olarak ifade edilmiştir.

Kiliseye yönelik eleştirilerini eserlerinde görmek mümkündür, örneğin Almanya'nın meşhur halka açık kilise merasimini tasvir ederken şöyle bir ifade kullanmıştır Und sagte kein einziges Wort adlı eserinde:

"bu rahiplerin çoğunda çilekeş bir insan hali yoktu; bu mutluluktan yoksundular. bazıları çok şişmandı, çok sağlıklı görünüyorlardı. yol kenarlarındaki halkın çoğu ise sağlıksız, bitkin, biraz da tedirgin gibiydiler."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sen ne düşünüyorsun... Paylaşmak İster misin?