test

01 Mayıs, 2012

Pax Romana

Latincede Roma Barışı demek, Sezar Augustus'un uyguladığı politikalarla başlayan barış döneminin adıdır, Augustus Barışı da denir.
Bu dönemde tüm akdeniz çevresi Roma İmparatorluğu'na bağlıydı ve Roma otoritesinin hüküm sürdüğü bir barış dönemi hakimdi.

Tarihçiler bu dönemi hep iyimserlikle yâd ederler, doğrusu yersiz bir tutum da değildir bu, ama bu dönemde vuku bulmuş mühim bir olaydan da söz etmek gerekir, bu olay; Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği dönemi kapsaması hadisesidir.

Madem bir barış dönemi hakim, nasıl olur da böylesi bir lanetlik olay başa gelebilir diyenlere anımsatmak gerekli:

İmparatorluğun merkezi Roma'ya, imparatorluk topraklarında oluşacak herhangi bir şikayet ya da kusurun meydana gelmesinin hükümdarı rahatsız edeceğini bilen ve bunu kullanan Yahudi ileri gelenleri kendilerine gönderilmiş bir peygamberi öldürmek istemiş ve burda haksız olduklarını bilen Filistin valisi de sırf Yahudilerin bölgede önemli bir topluluk olşundan dolayı adaletsizlik yapmasıyla ileride Roma uygarlığının sonunu fitilleyecek karara imza atmıştır.

Roma'nın Filistin valisi, Hz. İsa'nın masum olduğunu gayet iyi biliyordu ama ortadaki olay tüm imparatorluğu ilgilendirecek bir mesele gibi değildi diye düşünmüştü, altı-üstü sadece bir kabile iç meselesi gibi duruyordu. Şimdi o vali, bu olayı Sezar'a bildirse ya fırça yiyecek ya da görevinden alınacaktı diye düşünmüş olabilir. Nasıl düşündü bilmiyoruz ama bu mesele yüzünden o muhteşem Roma devri bitmiştir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sen ne düşünüyorsun... Paylaşmak İster misin?