test

06 Mayıs, 2012

Apple Logosu

Apple'in ilk logosunda (1976) Isaac Newton, söylencedeki elma ağacının altındayken, henüz elma daha düşmemişken görülmektedir. Bu tasarım firmanın kurucularından Rob Wayne tarafından tasarlandı. Bu tasarım, amblemden daha çok afişi andırıyordu ve üzerinde çok detay vardı, fazla tutulmadan hemen kaldırıldı.

Apple'nın tanırlılığını sağlayan ünlü gökkuşağı renkli ısırılmış elma logosu aynı yıl, yani 1976 yılında Regis McKennaf tarafından tasarlanmıştır, bu tasarım 1998 yılına kadar kullanılmıştır. Gökkuşaklı elma silueti, firmanın kurucularının tasarladığı amblemin aksine daha çok soyutsal anlam barındırmaktadır ve bir logonun oluşturabileceği tüm fonksiyonları içermektedir.

Elmadaki ısırık büyük ihtimalle Isaac Newton'un elma sayesinde bulduğu yerçekimi için elmaya attığı teşekkür ısırığıdır.

Elmadaki ısırığın bir başka ifadesi de, ingilizcedeki ısırık anlamına gelen "to bite" kelimesinin okunuşuyla, temel bilgisayar ölçüm değeri olan "Byte" kelimesinin okunuşunun aynı olmasıdır. Bu durum, ironik bir yan anlam taşımaktadır.

Isırık konusunda en çarpıcı iddia da matematikçi ve bilgisayar bilimcisi olan "Alan Turing"in eşcinsellik suçlamasından aldığı ceza süreci içerisinde ısırdığı zehirli bir elma nedeniyle ölmesidir, bunun intihar olup olmadığı tartışımaktadır fakat amblemdeki 'gökkuşağı renkleri'nin aynı zamanda eşcinselliğin sembol renkleri oluşu ve bu bilim adamının ısırılmış elmadan ölmesi bu savı göstermektedir.

1998 yılında tasarlanan bir önceki logonun tek renkli versiyonu ise 2010 yılına kadar kullanılmıştır. 2010 yılından beri ise yine tek renkli (bkz: monokrom) ama üç boyutlu olarak stilize edilmiş son versiyonu benimsenilmiştir, bu ise hala kullanılmaya devam etmektedir.

Kim bilir, belki de Adem ve Havva'nın o yasak meyveyi ısırmalarını sembolize etmektedir?

Neyse, ezoterizme ilgi duyanlara burdan çok ekmek çıkar, onlar burdan buyursunlar:
[ Link1 ]
[ Link2 ]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sen ne düşünüyorsun... Paylaşmak İster misin?