test

30 Mayıs, 2013

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Yavuz Sultan Selim, Osmanlı Devletine sünni ekolü getiren padişahtır, dolayısıyla sünniler tarafından sevilir ama en çok da Türkiye'deki sünniler tarafından sevilir.

Madem belli cenah tarafından bu kadar seviliyor, öyleyse hakkında neden "yavuz" ismi kullanılıyor ki? Çünkü yavuz ismi eski türkçede "kötü, fena" gibi anlamlara geliyor. Doğru ya, Üçüncü köprüye I. Selim diye köprü adını koymak çok iğreti dururdu... mu? Yoksa, Yavuz üzerinden bir gönderme mi yapılmak isteniyor?
Fatih Sultan Mehmet ismi İstanbul için önemlidir ama Yavuz Sultan Selim ismi İstanbul için pek önemli değildir, onun önemi daha çok Ortadoğu coğrafyasındadır ve ordaki topluluklar kendisinden pek de iyi bahsetmezler (sakın ha, sadece Şah İsmail üzerinden şiileri düşünmeyin).

Velhasılı, Yavuz Han, ideolojik bir figürdür ve karşıt ideologlarca pek sevilmez. Kendisi islam dünyasını arap olmanyanların ekolünden temizlediğinden, araplar dışındakilerce de sevilmez. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bugün böyledir aslında.

Bir kesimin iddia ettiği gibi gündem değiştirmek için ilan edilmiş bir isim değildir. Bence daha çok "saflarınızı tutun ve niyetimi anlayın" anlamında bir meydan okuma gibi duruyor. Yani, "ya sünni hakimiyetini tanırsınız, ya da tanımak zorunda kalırsınız" manasına geliyor.

Zamanında Yavuz Sultan Selim'in meydan okumalarına çoğu topluluk korkmadan direnmişti, belki kaybettiler ama direnç gösterebilmiştiler. Sayesinde, Halifelik makamı İstanbul'a geldi ve Emevi/Abbasi geleneği de Osmanlı topraklarına yerleşmişti.

Şayet kitlelere safınızı alın, niyetimi beyan ettim denmek isteniyorsa, kimsenin korkusu yok, o kişi padişah da olsa, Emevi/Abbasi geleneğinin halifesi de olsa, kimse korkulur değildir. Nitekim herkesten büyük Allah var.

Şimdi düşünelim, Başbakan bu konuyu neden eşelemiş acaba?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sen ne düşünüyorsun... Paylaşmak İster misin?